idosek otthona img

Soltvadkerti Református Idősek Otthona

Soltvadkerti Református Idősek Otthona, amely intézmény a Kossuth u. 14. sz. alatt működik. 2004. szeptember 1-én az épület és a működtetés a református egyház tulajdonába került. Emelt szintű szociális otthonként kezdte meg a szolgáltatást. Ma már itt is működik Idősek Klubja 30 fővel. Ide kicsit fiatalabb korcsoport jár. Ők is rendszeres programokkal, gyógytornával, kirándulásokkal, színházlátogatással színesítik nyugdíjasaik életét. Jelenleg fő profil a szociális otthonként nyújtott szolgáltatás. Felekezetek szerinti hovatartozás tekintetbevétele nélkül biztosított a bejutás, amennyiben az igénylő az egyéb feltételeknek megfelel. A felvételt megelőzően előgondozás történik, lehetőség van rá, hogy az ellátást igénybe venni kívánók akár családjukkal együtt látogassák meg az intézményt, szerezzenek személyes tapasztalatot az ott folyó életről. A térítési díj 2015-ben itt 175.500 Ft volt a bentlakásos részen. A beköltözők behozhatják saját megszokott bútordarabjaikat, de berendezett szobát is kaphatnak. Az ellátás tartalmaz napi ötszöri étkezést, szükség szerint ruhaneműt, textíliát.Heti két alkalommal jár gyógytornász, a háziorvos hetente 2-szer rendel.

Huszonnégy órában szakképzett személyzet áll rendelkezésre. Az idősek gyógyszerellátásáról az intézmény kereteiből gondoskodnak, biztosítják a teljeskörű egészségügyi ellátáshoz való hozzájutást. Maximálisan támogatják, hogy a hozzátartozók akár aktívan is részt vegyenek az intézmény életében, minél gyakrabban látogassák szeretteiket a nap bármely szakában, este nyolc óráig. A kétszintes épületben 40 lakószobát alakítottak ki. Jelenleg 68 fő ellátásáról gondoskodnak. Az intézmény akadálymentes, az idősek mozgását lift segíti. Törekszenek arra, hogy az ellátottak aktivitását fenntartsák, elégedett, jó hangulatú légkörben teljen a nap. Természetesen itt is megfigyelhető az emberi természet sokszínűsége, és az idős embereknél ez még élesebben előtérbe kerül. Mindenkinek igyekeznek tiszteletben tartani személyiségét, a lakóikat segítik a lelki problémák feldolgozásában.

Soltvadkerten jól működő civil szervezeteink is vannak. Érdemes élni azokkal a lehetőséggel is, amit ezek a szerveződések kínálnak. Sok ember nyugdíjas korára éri el azt az anyagi biztonságot, és akkor rendelkezik annyi szabadidővel, hogy kirándulhasson, szórakozhasson, megvalósítsa azt, amire munkában töltött évei alatt nem volt lehetősége. A cél mindenképpen az lenne, hogy idős korban is minél tovább élhessünk aktív életet, saját megszokott környezetünkben, vagy családunk körében, de amikor bentlakásos ellátási forma válik szükségessé, minden rászoruló, mielőbb hozzájusson. A hazai lakásviszonyok sem méreteiket, sem kialakításukat tekintve nem könnyítik meg az időskori önellátást. A lépcsők, a küszöbök, a magas fürdőkád, a csúszós aljzat megnehezítik az idős ember mindennapjait.

Soltvadkerti Református Egyházközség

Idősek otthona: 68 fő
Az alapítás éve: 2004
Idősek klubja: 30 fő
Az alapítás éve: 2004

Intézményvezető: Sipos Ajtony Levente lelkész
Tel.: 06-78/480-114, +3630 45 66 973
Email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Szakmai vezető: Császár Emőke
Tel.: +36 30 74 98 095
Email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Vezető ápoló: Kincsesné Kakukk Éva
Tel.: +36 30 869 75 01
Email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Idősek klubbja vezető: Kolozsváriné Tóth Mónika
Tel.: +36 30 749 80 96
Email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.